Miljö och säkerhet på väg

Detta är ett hett ämne just nu och väldigt viktig fråga för alla åkerier, och därför vill vi berätta hur vi jobbar för att minska miljöfarliga utsläpp och ha en hög standard på säkerheten.

Sedan 2004 arbetar vi efter en fastlagd miljö och kvalitetsplan. Där framgår bl.a. att vi måste sänka våra avgasutsläpp från transportbilarna.

Vi har monterat in fordonsdatorer i samtliga transportfordon, som är integrerade med lastbilens datorer och vidare till kontoret. Där kan flera intressanta värden mätas och bli synliga, såsom tomgångskörning, hastighet, varvtal, gaspådrag, olika bränslevärden, utrullning etc.

Vi kan också se hur mycket varje transportfordon drar i bränsle vid olika situationer.
Vi har även en policy att inte överstiga 83km/h, vilket får bränsleförbrukningen att minska. Det i sin tur innebär minskade avgasutsläpp och även minskat däckslitage.

Tomgångskörning och utrullning är andra faktorer som också påverkar miljön. Lastbilarna står inte på tomgång i onödan utan bara när kraftuttaget för hydralik används.

Utrullning innebär att lastbilen sänker sin hastighet utan att använda bromsen t.ex. vid trafikljus, rondeller och nedförsbackar. Lastbilen rullar längre sträckor utan gaspådrag, det blir minimalt med bromsdamm och ett mjukare körsätt.

Systemet hanterar även arbetstidsrapportering och är integrerat med transportledningssystemet på kontoret, så all orderhantering sker via fordonsdatorn

Samtliga fordon har inbyggda GPS som möjliggör positionering av fordonet, navigation och anslutning till Internet.

Att alla våra chaufförer är nyktra, utvilade och använder säkerhetsbälte är en självklarhet.